top of page

Vareliuksen koulu on valmistunut

Sastamalan Varilan kaupunginosassa sijaitseva Vareliuksen koulu on uuden opetussuunnitelman mukaan toteutettu avoimia oppimisympäristöjä hyödyntävä esi- ja alakoulu, jossa työskentelee 360 oppilasta ja 30 henkilöstön jäsentä. Koulurakennus valmistui juuri, kun koronan aiheuttama poikkeustila astui voimaan. Piha-alue valmistuu kesän aikana.

Vareliuksen koulun teemana on avaruus ja maailmanrakennus. Koulun tarinan lähtökohtana on Antero Vareliuksen kirja ”Enon Opetuksia Luonnon Asioista” (1845). Teos on ensimmäinen koko kansalle suunnattu luonnontieteellinen teos. Varilan kaupunginosassa sijaitseva koulu on saanut nimensä Antero Vareliuksen mukaan. Hän oli merkittävä tietokirjallisuuden uranuurtaja ja suomen kirjakielen kehittäjä. Käytämme päivittäin useita Vareliuksen kehittämiä sanoja. Antti Matinpoika (1821-1904) syntyi talonpoikaisperheeseen Tyrvään Varilan kylässä. Varelius -nimen (Warelius) hän sai yliopistoon mennessään syntymäkylänsä Varilan mukaan.

Kuvia ja video on katsottavissa Alueviestin artikkeleissa ”Tervetuloa uuteen Vareliuksen kouluun!” ja ”Uusi Vareliuksen koulu on valoisa ja värikäs” 5.3.2020.

Keskusaulan akustoivan seinän kuva ”Jättiläistähtien lastentarha” on julkaistu Tähdet ja avaruuslehdessä no 1/2018 Havaintoikkuna-palstalla. Kuvan käyttöoikeus saatu ESOlta (European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere) https://www.eso.org/public/finland/images/eso1740a/

Commenti


bottom of page