top of page

Sastamalan pääkirjaston uudistaminen

11.1.2021


Kirjapääkaupunki Sastamalan pääkirjastorakennus on valmistunut 1987 ja se on aikansa arkkitehtuurin tyypillinen edustaja. Rakennus on palvellut tähän saakka ilman suuria peruskorjauksia. Kuntotutkimusta ei ole tehty, mutta ilmeistä on, että ainakin talotekniikka on ohittanut teknisen käyttöikänsä.


Kirjaston toiminnat ovat muuttuneet merkittävästi muun muassa tarjottavien palveluiden, omatoimikäytön sekä tietotekniikan ja mediaympäristön kehityksen myötä. Kirjasto taipuu monenlaiseen toimintaan ja ihmisten kanssa tehtävään pedagogiseen työhön ja palveluntarjontaan.


Uudet kirjastot ovat monipuolisia kirjasto- ja kulttuuritaloja, muuntojoustavia monipalvelukeskuksia sekä viihtyisiä olohuoneita että tapaamis- ja opiskelupaikkoja.


Olemme ideatasolla suunnitelleet 2 vaihtoehtoa Kati Juurikan vetämän hankkeen ”Toiminnat, tilat ja tekijät sopusointuun” tilauksesta. Vaihtoehdoissa on tutkittu nykyisen kirjastorakennuksen mahdollisuuksia vastata tulevaisuuden toiveisiin, vaatimuksiin ja kirjastolakiin.


VE 1 on ramppivaihtoehto. Ohessa pohjapiirrokset ja kuvia.


VE 2 on lieriövaihtoehto. Ohessa pohjapiirrokset ja kuvia.


Molemmissa vaihtoehdoissa on jättiportaat, jotka toimivat luku- ja oleskelutilana sekä tapahtumatilana ja katsomona.


Kaksi julkisivuluonnosta esittelee järvelle päin avautuvan julkisivun, joka on molemmissa vaihtoehdoissa sama.


Rakennuksen tilastruktuuri on muuntojoustava ja mahdollistaa tilojen toiminnallisen kehittämisen nykyaikaisten vaatimusten mukaisiksi. Tuleva ratkaisu voi olla näiden vaihtoehtoisten ideasuunnitelmien yhdistelmä tai jotain aivan muuta.


Hankkeessa teimme kirjastohenkilöstön kanssa virtuaalikävelyt vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Tarkoituksena ei ollut valita, kumpi näistä on parempi vaan miettiä, millaisen kirjaston kirjapääkaupunkimme tarvitsee ja ansaitsee. Virtuaalikävely on oivallinen tapa tutustua suunnitelmiin, koska kulkureitin ja tarkastelukulman voi valita, voi pysähtyä pohtimaan ja kääntää katsettaan haluamaansa suuntaan.


Alueviesti esitteli hanketta 4.1.2021 KATSO KUVAT: Millainen voisi olla tulevaisuuden pääkirjasto? – Sastamalassa ehtii vielä ideointitalkoisiin https://alueviesti.fi/2021/01/04/millainen-olisi-tulevaisuuden-paakirjasto-sastamalassa-ehtii-viela-ideointitalkoisiin/

Comments


bottom of page